Jdi na obsah Jdi na menu

Poslední okamžiky našich presidentů - 3. díl

25. 8. 2008

Emil Hácha (12. 7. 1872 - 27. 6. 1945)

.

Obrazek

.

Obrazek

.

Emil Hácha patří  nesporně do řádu tragických postav našich dějin. Právník s mezinárodní reputací na sebe na sklonku života převzal břímě prezidentského úřadu, v době, kdy by o tento post málokdo z tehdejších politických elit stál. Nesporně se obětoval pro svůj národ. Byl zvyklý sloužit, a tak sloužil....

.

Namísto odchodu na odpočinek se společně s dcerou Miladou odstěhoval na Pražský hrad, aby zde vykonával povinnosti hlavy státu. Jeho funkční období se odbývalo v době, která mu rychle odčerpala veškerou duševní i tělesnou vitalitu. Na konci svého úřadování odcházel zlomený, nemocný, apatický k událostem, kterých byl současníkem.

.

Trpěl arteriosklerózou, navíc se postupem let v prezidentském úřadě přidal i špatný stav po psychické stránce. O tom, že na tom nebyl duševně dobře, svědčí i jeho časté úmysly o sebevraždě. 

. 

Prakticky od roku 1943 nebyl zodpovědný za úkony, které jako protektorátní prezident prováděl. Ve svém úřadě byl stále častěji zastupován vedoucím prezidentské kanceláře A. Popelkou a na státnické úrovni jej pak zastupoval ministerský předseda protektorátní vlády J. Krejčí. V novinách vycházely fotografie z dřívějšího období presidentova života, aby byla mezi lidem navozena iluze, že president pracuje a úřaduje. Emil Hácha dožíval na zámku v Lánech, kde mu rozptýlení skýtaly projížďky v kočáře, které konal obdobně jako jeho předchůdce T. G. Masaryk, jehož úmrtní pokoj  nechal na lánském zámku pietně udržovat.

.

5. května - v Praze vypuklo povstání. Byl formálně svržen Protektorát Čechy a Morava. Protektorátní předseda vlády Bienert je zatčen, za sesazeného lze považovat i E. Háchu. Ten prozatím zůstává v Lánech se svými ošetřovatelkami a dcerou Miladou.

.

13. května - na rozkaz ministra vnitra Václava Noska (KSČ) je v Lánech zatčen bývalý protektorátní prezident Emil Hácha. Je převezen do vězeňské nemocnice v Praze na Pankráci.

.

25. května - exprezident Hácha trpí silnou angínou, závratně ubývá na váze. Objevují se neověřené informace o šikanování ze strany dozorců, kdy je např. vytažen ze své cely a dozorci na něj z ochozů močí a znečišťují ho. Je však doloženo, že špatné podmínky, které ve věznici panovaly, uspíšily Háchův konec.

.

24. června - Háchův stav je označen za kritický. Nastává agonie, která bude trvat dlouhé hodiny. U Háchy je prokázána hypostatická pneumonie. 

.

27. června - první a poslední protektorátní prezident Emil Hácha zemřel ve 20.50  ve vězeňské nemocnici.  Pohřeb se uskutečnil o  tři dny později na vinohradském hřbitově za přísně utajených podmínek.

.

Zpráva o úmrtí Emila Háchy se objevila až několik dní po pohřbu, kterého se z rodiny účastnila pouze dcera Milada se svým bývalým manželem Z. Rádlem.

.

Obrazek

Emil Hácha (vlevo) na poslední fotografii před smrtí. Je zde zachycen během své oblíbené vyjížďky po lánském parku.

.

Obrazek

Emil Hácha na dobovém portrétu. Hácha byl jediným z našich prezidentů, jehož portrét se nikdy neobjevil na poštovní známce.

.

Obrazek

Emil Hácha vykonává vojenskou přehlídku po svém zvolení prezidentem (30.11. 1938).

.

Obrazek

Emil Hácha při rozhlasovém projevu.

.

Obrazek

Hrob Emila Háchy na pražském vinohradském hřbitově.

.

Obrazek

Tento nápis se zde mohl objevit až v roce 1995. Před tím se Háchovo jméno na pomníku objevit nesmělo.

.