Jdi na obsah Jdi na menu

Zvonění bude mít v pátek zvláštní význam

16. 4. 2018

beran2jpg.jpgKardinál Beran (vlevo) s papežem Pavlem VI. (1963 - 1978).

Dlouhá Třebová: Před časem bylo v naší obci znovu zavedeno zvonění klekání. Veřejnost návrat k tradici povětšinou kvitovala. Původně se klekání zvonilo třikrát za den. Ráno, v poledne a večer. Zvonění doprovázely modlitby obyvatel. Kolik takových klekání zvon Prokop odzvonil, již nespočítáme. V současné době se v obci zvoní poledne a večer. S klekáním jsou spojeny i pověry o Polednicích a Klekánicích, které odchytávaly opozdilce, když se zapomněli venku.

 

V pátek 20. dubna 2018 však zvonění nabude širšího významu. V ten den se totiž do vlasti navrátí ostatky kardinála Josefa Berana, který byl v letech 1949 - 1969 arcibiskupem pražským. Výkon jeho úřadu mu ztěžovala komunistická moc, dlouhá léta ho držela v internaci, bránila mu ve výkonu jeho poslání. V roce 1965 byl jmenován kardinálem, státní moc mu umožnila vycestovat do Říma, aby zde převzal náležité insignie, ale zamezila mu návrat zpět do vlasti. Josef Beran tak musel nuceně zůstat v emigraci. Nikdy nevzdal boj za svobodu. Podporoval i ze zahraničí snahy o zlepšení postavení duchovních, věřících  v Československu. Byl nezpochybnitelnou morální autoritou. Když v roce 1969 zemřel, pohřební obřady vedl oproti zvyku sám Svatý otec, papež Pavel VI. Kardinálu Beranovi se dostalo cti být pohřbený po boku papežů do krypty svatopeterské baziliky. Byl a dosud je -  jediným Čechem, kterému se kdy této pocty dostalo. Ovšem vroucím přáním Josefa Berana bylo spočinout v rodné zemi. Jeho přání dojde vyplnění.

 

Papež František dal souhlas k vyzvednutí a převezení ostatků. Josef Beran se tak po téměř půl století vrátí domů. Letecký speciál by měl přiletět v pátek 20. dubna 2018. V 18.00 se pak rozeznějí zvony po celé zemi. V úctě před velkým člověkem, kardinálem Josefem Beranem, který se nenechal světskou mocí zlomit a uchoval si svoji víru, pokoru a úctu k pravdě. Těchto odvážných a statečných jedinců je potřeba i dnes.