Jdi na obsah Jdi na menu

Před devadesáti lety byl do obce zaveden proud

1. 1. 2024

stary-cinzak.jpgStarý činžák čp. 232. Elektrické vedení patrno v pravém horním rohu.

Bylo pondělí 26. února 1934 a zastupitelstvo obce schválilo postupnou elektrifikaci obce. Se zaváděním elektrické sítě se započalo v červenci téhož roku. Zpočátku se přihlásilo pouhých 39 zájemců, ke konci roku ale seznam čítal na 150 zájemců z řad místního obyvatelstva. Textem písničky od věhlasné dvojice textaře Zdeňka Svěráka a skladatele Jaroslav Uhlíře: „...byl to ten slavný den, co k nám byl zaveden elektrický proud.“

Oním slavným dnem byla středa 26. září 1934, kdy byl elektrický proud zapojen a ti, kteří měli v tu dobu hotové přípojky, večer ve svých domácnostech poprvé svítili elektrickým osvětlením. Co se týče veřejného osvětlení, první elektrifikované veřejné osvětlení vůbec pak bylo v obci rozžato v sobotu 27. října 1934. Od té doby se elektrifikace – jak veřejných míst, respektive soukromých nemovitostí, postupně rozšiřovala až do stávajícího stavu, kdy je obec plně elektrifikovaná.

6--2-.jpgJeden z prvních sloupů elektrického vedení stál i před tehdejší budovou spořitelního a záložního spolku, dnes budova obecního úřadu.