Jdi na obsah Jdi na menu

Pomník Svobody bude znovuodhalen 10. listopadu

9. 11. 2007
Pomník byl zbudován nákladem Karla Snítila, obchodníka ze zdejší obce a propagátora myšlenky Církve Československé Husitské. Slavnostně odhalen byl 28.října 1924 u příležitosti šestistého výročí od smrti Jana Žižky z Trocnova a k šestiletému výročí založení mladé Republiky Československé. Kámen, použitý při stavbě pomníku, pochází ze Slezska.

Stavba Pomníku svobody byla porovedena svépomocí. Nápis "Za svobodu, svědomí a učení" provedl zdarma pan Václav Voleský, sochař ze Lhotky. Pomník je symbolem naší státnosti a jako takový byl opatřen třemi plastikami, zasazenými do kamene. Byly na nich portréty Jana Husa, Jana Žižky a Tomáše Garrigueho Masaryka. Ve výročních dnech našeho státu, respektive při jiných výnamných příležitostech se u pomníku konala shromáždění lidu. Původní plakety byly z pomníku odstraněny v dobách nesvobodných poměrů, které v naší zemi panovaly v letech 1939 - 1945 a 1948 - 1989.

V roce 2007 byl pomník na náklady obce zrekonstruován a znovuodhalení proběhne 10.listopadu 2007 od 15.30. Autorem nových plastik a husitského kalichu je umělecký kovář František A. Bečka z České Třebové.

Obrazek Pomník Svobody při svém odhalení v roce 1924.


Pomník Svobody před rekonstrukcí.Obrazek