Jdi na obsah Jdi na menu

Miloslav Snítil zemřel

23. 8. 2010

Obrazek

Ve věku 100 let zemřel v sobotu 21. srpna 2010 po dlouhé těžké nemoci pan Miloslav Snítil. Nejstarší občan obce dožil svá poslední léta u dcery Zdeny v Lanškrouně.

Většinu svého dlouhého života však prožil v domě čp. 222 nedaleko parčíku s „Pomníkem Svobody“, který nechal na své náklady zhotovit otec pana Snítila, obchodník ve zdejší obci. Pomník byl poprvé odhalen v roce 1924, nerušené existence se však nedočkal. Nejprve vadil německým okupantům, později představitelům komunistického režimu, zrenovování se pak dočkal až v roce 2007, kdy se jeho znovuodhalení - v listopadu téhož roku - účastnil i pan Miloslav Snítil, který zde pronesl dojemný projev.

Naposledy se na veřejnosti objevil v dubnu letošního roku, kdy se ve zdejší tělocvičně zúčastnil Setkání důchodců. V úvodu celého počinu zde bylo vzpomenuto jeho významného životního jubilea a následně pan Snítil přijal blahopřání od představitelů obce i široké veřejnosti, ke které i krátce promluvil.

Miloslav Snítil pocházel z obchodnické rodiny a v živnosti svého otce dlouhá léta pokračoval. Takto si ho pamatovaly a budou pamatovat celé generace dlouhotřebováků. Byl také myslivcem tělem a duší a ještě v nedávné době přispíval do mysliveckých periodik.

V životě ho potkaly i osudové rány, když přežil své dva syny. S jeho chotí Zdeňkou byly svoji přes 60 let. Svatbu měly v roce 1935 a rozdělila je teprve Zdeňčina smrt v srpnu 1998. Všechny nástrahy osudu překonával Miloslav Snítil svým nezdolným optimismem, který si ponechal i do posledních dní. Čest jeho památce!!

 

Obrazek