Jdi na obsah Jdi na menu

Miloš Zeman není jediným, kdo pronáší vánoční poselství

26. 12. 2016

poselstvi2016.jpg

V pondělí ve  13.00 hodin pronesl svůj projev Miloš Zeman. Úřadující český prezident. Od roku 2013 tak činí vždy na druhý svátek vánoční. Vánoční poselství nahradily tradiční novoroční projevy - se kterými se na občany Československa a posléze České republiky obraceli Zemanovi předchůdci v letech 1949 - 2013.

 

První tři českoslovenští prezidenti pronášeli svá poselství k národu rovněž v době Vánoc. S tradicí vánočních projevů přišel poprvé T. G. Masaryk v první polovině 30. let 20. století a v této tradici pokračovali i oba jeho nástupci Edvard Beneš a Emil Hácha. Ten své projevy pronášel v těžkých časech 2. světové války. Na sklonku své éry však již nebyl schopen v důsledku svého podlomeného zdraví poselství přečíst. Podobně na tom byl i Ludvík Svoboda. V roce 1974 za něho novoroční pozdrav přečetla televizní hlasatelka a v lednu 1975 vítal občany do nového roku tehdejší generální tajemník ÚV KSČ Husák, který následně v květnu 1975 Svobodu na prezidentském stolci vystřídal.

 

Česká hlava státu není jediná, kdo se k národu obrací v čase Vánoc.

 

Velká Británie

Vánoční projev britského panovníka patří k nesledovanějším poselstvím svého druhu. 25. prosince k jeho poslechu zasednou doslova celé rodiny. Vánoční poselství krále, respektive královny, patří k vánočním ostrovním tradicím, byť historie tohoto panovníkova výstupu k veřejnosti není nikterak dlouhá. Ve 30. letech s ní přišel Jiří V., pokračovali v ní i jeho nástupci. Zpočátku se projev vysílal prostřednictvím rozhlasu, později se zabydlel na televizních obrazovkách. Od roku 1952 se s vánočním poselstvím obrací na své poddané královna Alžběta II.

 

Projev z roku 1957

Projev z roku 2016

Belgie

Belgičtí panovníci se k národu obrací na Štědrý den. 24. 12. 2016 promluvil král Philippe, který v čele této malé země stojí od roku 2013.

Holandsko

V roce 2013 došlo ke změně na i na nizozemském trůnu. Svoji matku Beatrix zde vystřídal Willem-Alexander, který tak letos pronesl k národu už svůj čtvrtý vánoční projev.

Španělsko

Na Štědrý den se ke svým poddaným obrací španělský král. Tím je od roku 2014 syn Juana Carlose I., Felipe VI. - jenž proslul svým sňatkem z lásky s rozvedenou televizní moderátorkou a novinářkou Letiziou, která je nyní španělskou královnou.

Švédsko

Z neurozeného prostředí pochází i manželka švédského krále, královna Silvie. Původem Němka - svého budoucího královského chotě poznala na letní olympiádě v Mnichově. O čtyři roky později se s ní Karl XVI. Gustav oženil. Švédský král se již po desetiletí obrací v době vánoční k občanům s bilančním poselstvím.

Lucembursko

V čele tohoto malého státu stojí hlava státu s titulem velkovévoda. Plných šestnáct let již jím je nesmírně populární velkovévoda Henri, otec pěti dětí, čtyř synů a jedné dcery.

15c_sar_le_grand-duc_henri_800_thumb.jpg

Německo

Nejen korunované hlavy se obracejí k národu v době vánočních svátků. Mimo České republiky využívají svátků ke svým poselstvím i prezidenti Polska, Rumunska, Rakouska a rovněž Spolkové republiky Německo. Svůj poslední vánoční projev pronesl Joachim Gauck, který oznámil, že v příštím roce již na pozici spolkového prezidenta kandidovat nebude.

Polsko

Polsko je země se silně zakořeněnou katolickou tradicí. Vánoční svátky zde mají široký duchovní rozměr. Bývá zvykem, že u příležitosti narození Ježíše Krista vystoupí se svým poselstvím i tamní hlava státu. V Polsku se k prezidentovi zpravidla přidává i první dáma země. Nejinak tomu bylo i letos, kdy se k polským rodákům s přáním obrátil prezidentský pár Andrzej a Agata Kornahuser - Dudovi.