Jdi na obsah Jdi na menu

Kostel patřil radosti, modlitbám, rozjímání. Myslivci slavili Svatohuberstkou mši

22. 11. 2019

dsc_4401.jpg

Dlouhá Třebová: Každoročně, v čase nadcházejícího adventního období, se na sklonku měsíce listopadu koná v obci mše - ku cti a chvále sv. Huberta, patrona myslivců. V pátek 22. listopadu 2019 se tato mše konala v Dlouhé Třebové již potřetí. Letos ji svojí přítomností ozdobila známá osobnost.  Zbigniew Czendlik, římskokatolický kněz polské národnosti. Mši odsloužil společně s O. Milošem Kolovratníkem.

Při svém improvizovaném vystoupení Zbigniew Czendlik odhalil tajemství svého křestního jména. To získal podle slavného polského herce Zbigniewa Cibulskeho, který byl ve své době miláčkem žen a jehož kouzlu podlehla i maminka Zbigniewa Czendlika. A rozhodně nebyla sama. Rodilo se velmi mnoho miminek, které ve svém rodném listě mají totožné křestní jméno, jako nosila ikona polského filmu, která později tragicky zahynula ve věku 39 let.

 Aby se v pozdějších letech odlišil, užíval v kněžském semináři přezdívku "Hubert".  Tak - s úsměvem - připomněl spojitost s patronem myslivců vzácný host. Nechyběly přímluvy za úrodu, vzpomínka na zesnulé myslivce, požehnání myslivecké činnosti. Zbygniew Czendlik ocenil i někdejšího starostu obce Jaroslava Kašpara, který je iniciátorem pořádání Svatohubertské mše v obci.

 

Náhledy fotografií ze složky Svatohubertská mše 2019