Jdi na obsah Jdi na menu

Když uhodily vedra, rybník byl jasná volba

4. 8. 2018

chobot.jpg

Dlouhá Třebová: Přívratský rybník patřil k nejvyhledávanějším letním destinacím pro dlouhotřebováky po celá desetiletí. Dokladem je i rodinná historka obecního kronikáře, který je zároveň jedním z mnoha, který se tady naučil plavat.

"Když byla babička ještě mladá, jezdila často s kamarádkami k rybníku na zapřenou. Bez vědomí rodičů." Vzpomíná s úsměvem kronikář, ale neopomene dodat, že v Přívratě žila i přízeňKdyž se pak jednou v neděli vydala kronikářova babička s rodiči na návštěvu, zpražil ji příbuzný větou: "Ty, Božka, u rybníku seš pořád, ale že by ses stavila někdy k nám, to tě ani nenapadne." A bylo to venku. Babička měla tehdy co vysvětlovat.

"Zajímavé však je, že podobné výlety konala i moje mamka, rovněž bez vědomí rodičů. Když pak při nějaké příležitosti navštívila přívratské příbuzné mamka se svými rodiči, ten samý rodinný příslušník, aniž by to myslel zle, neopomenul mamku naprášit." "Božka, v Přívratě u rybníka tě vidím pořád, ale že bys dorazila na grunt, to ne, viď?" Tehdy se babička rozesmála, sama si vzpomněla, jak se historie opakuje a pro její dceru to tenkrát dopadlo dobře. "Dokládá to oblíbenost zdejšího rybníka u mnoha generací", dodává kronikář.

Na kole, na motorce, pěšky. Davy občanů mířily v horkých dnech do Přívrata za osvěžením, někteří výletníci si to namířili až na Mandl. Jak místa vypadají dnes, se můžete podívat v reportáži.