Jdi na obsah Jdi na menu

Duchovní otec největšího sněhuláka odešel

2. 10. 2010

Obrazek

Ve věku 53 let zemřel Jan Jána. Tato skličující zpráva se rychle roznesla regionem, aby se donesla k nespočetnému zástupu přátel a známých této jedinečné a všestranné osobnosti, jež možná mnohé zarmoutila vůbec poprvé za dobu jejich vzájemného přátelství.  Ten, který vždy kolem sebe rozdával jenom radost a nezdolný optimismus - odešel.

Statečně se dokázal potýkat s těžkou nemocí a do poslední chvíle se věnoval své živnosti a spřádání plánů na nové rekordy, jimiž byl proslulý. Nikdy si neosvojoval osobní vlastnictví toho či onoho počinu, věděl dobře, že je kolem myšlenky, byť by byla sebelepší  - nejdříve potřeba nashromáždit nadšence, kteří do toho s ním půjdou a věnují tomu svůj um, schopnosti a veškerý volný čas. A to není vždy jednoduché, zvlášť ne - v dnešní době. Ale on to dokázal. Dokázal v lidech podnítit motivaci a společně s nimi, ruku v ruce - učinit počiny, které nejednou obdivovali lidé z celé republiky. A on?   Stál skromně v pozadí, když se sklízely vavříny, ale nebylo mu to nic platné- protože každý věděl, kdo je autorem myšlenky a kdo to má na triku.

Největší sněhulák dávno roztál, ale vzpomínka na Honzu Jánu neodejde s ročním obdobím, zůstane v srdcích těch, kteří jej znali a kteří se teď sklánějí před tím, co on a jeho „věrní“ dokázali. K sněhulákovi přibyla největší píšťalka, největší svíčka...  Lidé by s ním šli do všeho, měli ho rádi a on měl rád lidi.

Živel, který byl věčně mladý. Měl jsem tu čest s ním několikrát hovořit, naposled letos v létě při jedné z hudebních produkcí v Dlouhé Třebové. Uměl mluvit s každým, uměl oslovit lidi napříč generacemi. Pevný stisk a upřený pohled do očí, znak upřímnosti, kterážto mu nebyla cizí. A přitom skromný, lidský. Vyprávěl mi, co připravuje za rekord a dával rady do života, které okořenil svými průpovídkami a nenapodobitelným smyslem pro humor. Mluvil hezky o kamarádech z Dlouhé Třebové a každá věta mi teď vyskakuje na mysl, jako moudro, i když by mě nadal, že tady píšu takovéhle slohy, stejně jako mě nadal v roce 2005, když přebíral v rámci Výročních cen obce Dlouhá Třebová zvláštní cenu, že tohle vědět, tak tam nepřišel, i když tušil, že na něho něco šijeme. Zlobil se však naoko, uvnitř se smál, a když sklízel ovace od zaplněné tělocvičny, byly na něm i patrny stopy dojetí.

Na úsměv Honzy Jány nelze zapomenout, stejně jako na něho celého. To byl člověk v pravém slova smyslu. Čest jeho památce.

Obrazek

Svým přátelům a kamarádům bude nesporně chybět a nejenom jim.