Jdi na obsah Jdi na menu

Česko se loučí s Karlem Gottem

11. 10. 2019

Dlouhá Třebová: Ve dnech 11. a 12. října 2019 probíhá poslední rozloučení s ikonou československé populární hudby, Karlem Gottem. Umělcem, respektovaným napříč národem, který skonal po dlouhé vážné nemoci 1. října 2019.

V pátek 11. října 2019 se s Karlem Gottem rozloučí veřejnost. Ve velkém sále na Žofíne je instalován katafalk s tělesnými ostatky Karla Gotta. V sobotu se pak za účasti pozvaných hostí uskuteční v chrámu sv. Víta na Pražském hradě  zádušní mše. Tento den je rovněž v celé zemi vyhlášen státní smutek. Karel Gott bude pohřben se státními poctami. Vlajky na veřejných budovách budou spuštěny na půl žerdi.

 

Již několikrát v minulosti byl v zemi vyhlášen státní smutek, většinou v souvislosti s úmrtím hlavy státu. Připomeňme si některé z nich:

 

Září 1937

ba_047.jpg

Na historické fotografii je rakev s tělem prezidenta Masaryka vynášena kordonem z lánského zámku.

 

U příležitosti skonu prezidenta Masaryka byl vyhlášen v zemi několikadenní státní smutek. Tomáš Garrigue Masaryk zemřel 14. září 1937 ve 3 hodiny .29 minut na zámku v Lánech. V Dlouhé Třebové si památku prezidenta Masaryka připomněli o pět dní později, 19. září 1937, smuteční tryznou s níže uvedeným programem:

 

1) Hudba

2) Pěvecký sbor - J. Cupal

3) Báseň - recitovala Z. Dospělová, žákyně 5. třídy

4) Smuteční pěvecký sbor - M. Stránská

5) Báseň - recitoval M. Slezák

6) Proslov starosty obce Jana Kováře

7) Přednáška odborného učitele Oskara Ševce

8) Hudba - hymny

 

dsc_4339.jpg

Vzácně dochovaný plakát, který oznamuje občanstvu konání tryzny za T. G. Masaryka v Dlouhé Třebové.

 

Státní smutek byl vyhlášen i v případě úmrtí dalších československých prezidentů. V září 1948 skonal ve své soukromé vile v Sezimově Ústí Edvard Beneš, 14. března 1953 zemřel komunistický předák, prezident republiky - Klement Gottwald.

16. listopadu 1957 uspořádaly složky Národní fronty spolu s Osvětovou besedou v sále Na Rychtě v Dlouhé Třebové Smuteční tryznu za Antonína Zápotockého, který podlehl infarktu o tři dny dříve. Tryzny se účastnilo na 240 osob.

Státní smutek byl vyhlášen i v roce 1979, když zemřel bývalý prezident Ludvík Svoboda. Pamětníci rovněž vzpomínají na tři státní smutky, které byly vyhlášeny nedlouho po sobě v osmdesátých letech. Souvisely s úmrtími sovětských stranických a státních představitelů L. I. Brežněva v listopadu 1982, J. V. Andropova v únoru 1984 a K. U. Černěnka v březnu 1985. 

 

 

Poslední státní smutek v souvislosti s úmrtím hlavy státu byl v naší zemi vyhlášen v prosinci 2011, kdy vleklým zdravotním potížím podlehl Václav Havel. Mimo to zažila Česká republika státní smutky např. v roce 2001 v souvislosti s teroristickými útoky v New Yorku, v lednu 2005 byla tato pocta věnována obětem tsunami v Asii, kdy v prosinci 2004 postihlo jihovýchodní část tohoto kontinentu ničivé zemětřesení. Česká republika vyhlásila státní smutek i v souvislosti s pohřbem papeže Jana Pavla II. V roce 2010 byl státní smutek vyhlášen k uctění památky obětí leteckého neštěstí polského vládního letadla u Smolenska.

 

p1030295.jpg

Prosinec 2011. Černý prapor na budově obecního úřadu v Dlouhé Třebové. Uctění památky Václava Havla.

 

dsc_4368.jpgŘíjen 2019. Obecní úřad Dlouhá Třebová, státní vlajka na půl žerdi. Česká republika se loučí s Karlem Gottem. Umělcem, který  byl respektován napříč generacemi.