Jdi na obsah Jdi na menu

dsc_3125.jpg

Dlouhá Třebová (vl. zp.): Není snad známějšího stromu v obci, než je tenhle kaštan. U domu čp. 268, kde dlouhá léta žil se svoji ženou pan Adamec, který co chvíli se musel zlobit s netrpělivými dítkami všeho věku. Velká byla touha po plodech podzimu. A nebylo-li dost spadaných kaštanů na cestě, rozhodly se děti jednat. Ke shození kaštanů se hodilo vše, co bylo zrovna po ruce. Kameny, polena. A už to lítalo ke zlobě pana Adamce a jeho manželky, která s trpělivostí sobě vlastní - rok co rok dávala přilehlé okolí stromu do pořádku. Oba již dávno odešli na druhý břeh, ale při pohledu na šumící korunu "jejich" stromu je vzpomínka na ně stále živá.

 

Kaštan se stal součástí dětství mnohého rodilého dlouhotřebováka. O to více překvapila žádost na skácení tohoto úctyhodného stromu. Obecní rada tuto žádost razantně zamítla. Kaštan tak může i nadále rozdávat radost nejednomu z našich dětí, ale i dospělému.

 

Při pohledu na známou siluetu kaštanu se přece mnohému vybaví to nejkrásnější období života. Dětství. A k dětství  neodmyslitelně patří i strom, stojící u "cesty do školy". Náš Kaštan.

dsc_3124.jpg