Jdi na obsah Jdi na menu

dsc_1520.jpg

Dlouhá Třebová (vl. zp.): Známe je všichni. Denně je máme na očích. Řeč je o reliéfech na budově Obecního úřadu. Kde se tam však vzali?  A kdo je muž, jehož poprsí je vyobrazeno na prostřední plaketě?  Jedná se snad o nějakého slavného rodáka - či měla tato osoba vztah k naší obci?

 

Budova dnešního Obecního úřadu byla původně vystavěna pro potřeby záložního a spořitelního spolku. "Kampelička", jak se těmto institucím lidově říkalo, byla v naší obci zřízena za panování Františka Josefa I. v roce 1906. Svoji činnost pak vyvíjela i v dobách 1. republiky, za dob války a následně komunistického režimu - pak byl tlak na slučování záložen a jejich fúzi s většími celky, bankami apod.

 

Budova Kampeličky byla ve 30. letech 20. století stavebně rozšířena a získala podobu, která ji zůstala dodnes. Mimo záložny zde byly také byty, úřadovny  Obecního úřadu a později Národního výboru, knihovna, pošta, ale i například soukromé provozovny a služby. Nedávno byla vyměněna okna, vchodové dveře  a opravena fasáda. 

 

Pojďme si nyní objasnit účel vyobrazených prvků na fasádě budovy:

Včela

vcela.jpg

 

Symbol spořivosti, obecně znak Kampeliček. 

 

Lev

lev.jpg

 

Československo mělo v letech 1920- 1939 k dispozici tři státní znaky. Velký (užívaly především parlament, vláda a prezident), střední státní znak (soudy a četnictvo) a posléze hojně využívaný malý státní znak (úřady, školy apod.) Na fasádě Obecního úřadu se tedy nalézá malý státní znak, který byl používaný coby symbol republiky v letech 1920 - 1939 a v letech 1945 - 1960. Je zde také rarita. Je všeobecně dáno, že se lev na znaku dívá doprava. Proti všem heraldickým pravidlům se na fasádě jeden ze dvou lvů, kteří jsou zde umístěni, dívá doleva a to je špatně.

 

MUDr. František Cyril Kampelík

kampelik.jpgaut_kampelik_n.jpg

 

Prostřední plastika patří doktoru Kampelíkovi (na obr. vpravo), zakladateli venkovských spořitelen. Narodil se v obci Syřenov, 28. června 1805. Byl to český lékař, vlastenec, aktivní účastník revoluce v roce 1848. Byl spisovatelem a propagátorem zakládání svépomocných záložen, které posléze přejali jeho jméno. Kampeličky. Největšího rozmachu zakládání záložen se však nedožil. Zemřel 8. června 1872 v Hradci Králové - místní části Kukleny.

 

6.jpg

Budova Kampeličky ještě před přístavbou. 

 

stare-pruceli-obecniho-uradu.jpg

Takto průčelí vyhlíželo v 90. letech 20. století.