Jdi na obsah Jdi na menu

Ohnivý kočár na pivní cestě

20. 11. 2007

Obrazek


Z Dlouhé Třebové vedla kdysi přes les Kroužek cesta do Lanškrouna. Protože se po této cestě vozilo hlavně pivo z lanškrounského pivovaru, říkalo se jí Pivní cesta.

 

Jednou tudy vezl kočí panského úředníka s penězi do dvora v Dlouhé Třebové. Kočího cestou zaslepila touha po penězích, a tak úředníka v lese zabil a s penězi utekl. Spravedlnosti však neunikl, byl dopaden a za svůj čin skončil na šibenici. Kočí však ani po smrti neměl pokoje. Krátce na to se v lese na Kroužku začaly dít podivné věci. Vždy po půlnoci zde lidé slýchávali rachocení kočáru a pocestné děsila bledá postava na kozlíku ohnivého vozu, taženého koňmi černými jako noc. Kočího mohl zachránit jen odvážný a poctivý člověk, který by se nechal svézt přes les na Kroužku v ohnivém kočáře.

 

Kdokoli však viděl, jak se k němu řítí nešťastný duch kočího se svým strašidelným povozem, vzal nohy na ramena a zastavil se až doma. Proto ani dnes není duše nepoctivého kočího spasena a jeho duch se stále prohání po již dávno zarostlé pivní cestě.