Jdi na obsah Jdi na menu

Nový zastupitel Tomáš Unzeitig složil slib. Řešilo se i hřiště v centru obce.

4. 3. 2024

img_4654.jpeg

Sešli se obecní zastupitelé. Ze zasedání byla omluvena starostka obce Kateřina Slezáková, jednání vedl místostarosta obce Petr Najman. V úvodu požádal přítomné o uctění památky zesnulého člena zastupitelstva a člena finančního výboru Ing. Jiří Slezáka. Zastupitelé i hosté z řad veřejnosti uctili památku povstáním a symbolickou minutou ticha. Novým zastupitelem se od 8. února 2024 stal Tomáš Unzeitig, který na dnešní schůzi složil slib člena zastupitelstva.

Po úvodních procedurách, kdy byl mimo jiné i schválen nový jednací řád zastupitelstva, byla podána zpráva o činnosti rady obce a obecního úřadu. Rada se v mezidobí sešla čtyřikrát, podrobnosti jsou uvedeny v zápisech, které jsou dostupné na webu obce. Místostarosta obce následně informoval o činnosti obecního úřadu a zaměstnanců obce: byla ukončena rekonstrukce obecního bytu v čp. 232, veřejnost byla pozvána na prohlídku novým interiérem. Pokračuje výstavba šaten u víceúčelového sportovního areálu v centru obce, zakončena byla instalace veřejného osvětlení v ulicích Spojovací a Polní. Obec byla zařazena do užšího výběru žadatelů o dotaci na výstavbu venkovní učebny na školní zahradě, proběhly práce spojené s prořezem veřejné zeleně v obci. Byla dobudována oplocenka pro výsadbu stromků v obecním lese dle plánu stanoveného lesním hospodářem, připravuje se výběrové řízení na zhotovitele fotovoltaické elektrárny, která bude umístěna na budovách ve vlastnictví obce. Dále byl demontován nevyhovující hrací prvek se skluzavkou na místním dětském hřišti u školy. Bude v dohledné době nahrazen novým prvkem.

Zprávy za své výbory podali Pavla Částková za kontrolní výbor a Jiří Valach za výbor finanční. V oblasti příjmů dochází k předpokládanému plnění, v oblasti výdajů je šetřeno. Obecní zastupitelé následně dovolili finanční výbor. Novým členem se stal Tomáš Unzeitig.

Zastupitelé schválili pronájem stavební parcely č. 308 v k. ú. Dlouhá Třebová na výstavbu nového PPL parcel boxu - v těsném sousedství stávají Zásilkovny.

Zastupitelé dále posvětili nákup malého nákladního vozu ISUZU M21 NN 4xT2 pro potřeby obce.

Čilá diskuse se rozhořela v závěru zasedání, kdy se o slovo v rozpravě přihlásili nespokojení obyvatelé obce, kteří žijí v těsném sousedství víceúčelového sportovního hřiště. Nešťastné umístění celého areálu v centru obce má své dopady na život v této lokalitě. Lidé si stěžují na hluk, odpadky, létající míče, kamení, vulgární chování především pubescentů a mnoho dalších nešvarů. Sami lidé argumentovali tím, že svůj souhlas s výstavbou hřiště podmínili tím, že bude využíváno pouze dětmi ze školky, školy a tělovýchovy v jasně stanovených časech. Obec se ve spolupráci s občany pokusí nalézt řešení stávající situace. Na místě do čtrnácti dnů proběhne schůzka, kde se nastíní možná východiska.

Na popud jedné ze členek zastupitelstva bylo řešeno i nevhodně zvolené místo pro autodílnu v prostorách bývalé prodejny U Snítilů. Jedná se o soukromý pozemek, manévrovací možnosti obce jsou v tomto případě omezené. Lidé si stěžují na zúžený profil při projíždění tímto úsekem, nečistoty na vozovce. Zastupitelé budou hledat cesty, jak i tuto problematiku uspokojivě řešit.

Obecně je vždy na uvážení a zdravém úsudku každého jednotlivce, zda svým chováním neohrožuje své okolí. Poslech hlasité hudby z přenosných i pevně ukotvených reproduktorů, rádia, spontánní a nijak nekoordinovaná „sportovní“ aktivita na sportovištích a hřištích v obci, znečišťování veřejného prostranství atd. Jak ubezpečili veřejnost představitelé obce, stížnosti tohoto typu nejsou přehlíženy a hledají se možnosti řešení.

img_4656.jpeg