Jdi na obsah Jdi na menu

Milan Bureš poutavě vyprávěl o své cestě do Iráku.

7. 3. 2024

img_4776.jpgMluvené slovo doprovodil známý folkový zpěvák Slávek Janoušek.

Čtvrteční podvečer byl ve znamení přednášky o Iráku, kterou v sále Na Rychtě veřejnosti zprostředkoval Milan Bureš. Zajímavá přednáška dala nahlédnout do života rozlehlé země, která prošla složitým vývojem. Kolébka starověké civilizace byla od nepaměti místem, kde se křížily velké civilizace. O zdejší města a úrodné nížiny sváděla tuhé a krvavé boje velká impéria a naleziště ropy ze země učinilo středobod zájmu vlivných stran i v současném světě. Země si prošla vypjatými časy i v nedávné době, kdy zemi autoritativně řídil diktátor Saddám Husajn.

Přednáška se dotkla i vývoje islámu, který je dominantním náboženstvím v zemi. Ani dnes není situace v zemi zcela stabilizovaná. Mnohde hrozí návštěvníkům z okolních zemí mnohá úskalí. Zajímavé bylo vyprávění o místech, která se v převážně muslimském Iráku nacházejí a která jsou přitom spojená i s křesťanstvím – místo, kde byla zhotovena Noemova archa, kde roste „strom poznání“. Tato místa odkazují na společný základ islámu, judaismu a křesťanství. Návštěvníci se díky přednášce podívali i do věhlasného Babylonu. Města, které si ve svých časech tolik oblíbil největší starověký válečník Alexandr Makedonský - jenž v tomto městě i skonal. Milan Bureš nabídl vhled i na dva hlavní proudy islámu - respektive na sunnity a ši´ity. Dotkl se i způsobu života, odívání, tradic muslimského světa.

Na závěr shromážděné veřejnosti nabídl bonbónek v podobě reportu ze své nedávné cesty do Brazílie, kde navštívil legendami opředený karneval v Rio de Janeiru. Mluvené slovo doplnil svými písničkami známý folkový hudebník Slávek Janoušek, který přispěl k pohodovému průběhu celého počinu.

img_4752.jpeg

img_4766.jpeg

img_4762.jpeg

img_4761.jpg

img_4771.jpeg

img_4767.jpeg

img_4773.jpeg